Back to site

Fair Uporaba in elektronske rezerve

Uvod

Ker zamenjevati (konference o Fair Use) razprav v poznih 1990-ih, je bilo veliko razprav o "najboljših praks" elektronskih sistemov rezerva ali e-rezerv. Knjižnica in višje združenja izobraževanje ni podprl zamenjevati razprave, saj osnutek e-rezerve smernice so bile tako zelo proscriptive in ni zagotovila potrebnih značilnost fleksibilnost pošteno uporabo. Nekatere knjižnice odločili, da sledijo zamenjevati smernice, ki pa se pojavijo, čeprav te smernice - tako kot mnogi smernice copyright - nimajo silo ali učinek zakona. Druge knjižnice se odločili za odpravo rezerve praks, ki temeljijo na pošteni doktrino uporabo (17 USC Â § 107).

S prehod usklajevanje tehnologije, izobraževanja in Copyright (TEACH) Act iz leta 2002, so knjižničarji izrazili novo zanimanje za e-rezerve prakse. TEACH - copyright sprememba, ki zagotavlja nove izjeme za javno predvajanje in prikaz del digitalne zaščitena z avtorskimi pravicami in uporabo digitalnih tehnologij za prenos avtorsko zaščitenih del v izobraževalne namene - ne, in ni bil namenjen za obravnavo e-rezerv. V odgovor na nejasnosti glede TEACH in stalne negotovosti v zvezi z e-rezervacije, naslednji dokument - ki ga je potrdil Združenje College in raziskovalne knjižnice (ACRL) in Urad za informacijsko tehnologijo politiko (OITP) iz ALA, Združenje raziskovalnih knjižnic (ARL ), Združenje ameriških knjižnic prava (AALL), Medical Library Association (MLA), in posebne knjižnice Association (SLA) - si prizadeva za zajemanje, kako institucije uporabljajo pošteno uporabo v razvoj elektronskih sistemov rezervacij.Zahvaljujemo se Gruzija Harper, vodja oddelka za intelektualno lastnino Urada University of Texas sistema generalnega svetovalca in Peggy Hoon, šolska knjižničarka Communications na North Carolina State University, za njihovo pomoč pri pripravi in pripomb na to e-rezerve izjavo.

Uporaba Fair Uporaba pri razvoju elektronskih sistemov Rezerve

Že desetletja so knjižnice, ki dostop do izbrane materiale, ki jih fakultete, ki so potrebne ali priporočeni potek branja na določenem območju v knjižnici, z materiali, ki so na voljo študentom za kratek čas posojila in morda z dodatnimi omejitvami za zagotovitev, da imajo vsi učenci dostop do material. Knjižnice so utemeljene te rezerve operacije čitalnici na pošteno uporabo določb zakona o avtorski pravici (poglavje 107).

V zadnjem desetletju so številne knjižnice uvedli elektronsko rezerv (e-rezerve) sisteme, ki omogočajo gradivo, ki se hranijo v elektronski obliki, ne pa shranjevanje fotokopij v vložitve omare. Glede na posebne elektronskega sistema rezerv, lahko pride do dostopa učencev v knjižnici ali na daljavo. Študenti, ki želijo imeti kopijo branja ga lahko natisnejo iz e-rezerv sistemov, namesto da bi sprejela prvotne prostornine, da stroj fotokopijo.

Število elektronskih virov licenco knjižnice se je znatno povečal v zadnjem desetletju. Dovoljenja, da ta sredstva pogosto vključujejo pravico, da jih v e-rezerv sistemov. V takšnih primerih ni potrebno dovoljenje in pravične uporabe analiza ni potrebna.

Da bi zagotovili, pa je, da elektronskih vsebin učinkovito vključiti v e-rezervni sistem, je treba sodelovanje med osebjem knjižnice pridobitev digitalnih virov in tisti, upravljanje e-poslovanja rezerv. Ti morajo sodelovati, da se prepričajte, da licenčne pogodbe ne izključujejo pravice, da bi material na voljo preko e-rezerv sistemov, in da nihče ne plača dodatne pristojbine za dovoljenje za uporabo že pokrito z licenco.

Zaradi povečanja licenčnih elektronskih virov, odstotek tiskanje materialov zahteva in digitaliziranih za e-rezerve se zmanjšuje. E-rezerve prakse za te materiale seboj močno razlikujejo in so pod vplivom institucionalnih organizacijskih struktur, informacijske tehnologije in infrastrukture, delovno silo, povpraševanje, in avtorsko pravo. Dejavniki, ki je opisano v nadaljevanju kažejo razpon vidikov pri izvajanju fair use za e-rezerv. Prav tako razlikuje pristop, knjižničarji imajo pravico, da pri določanju, ali je uporaba pošteno od pristopa, knjižničarji morajo pri ugotavljanju, ali uporaba se uvršča v drugo zakonsko izjemo. Na primer, oddelki 108 (knjižnica reprodukcijo izvzetje) in 110 (izjema za javno prikazuje in predstave, vključno TEACH zakona) mandat "kontrolni seznam" pristop: če predlagana uporaba ne izpolnjuje vse pogoje, prepovedi ali izključevanja, izjema ne velja.

Štiri-faktor oddelku 107 na fair use preizkus...

Meni, bistveno drugačen pristop: preprosto usmerja, da imajo knjižnice ocenili celokupno, ali je uporabo pravične z upoštevanjem značaj uporabe, narava dela, ki se uporablja, znesek, ki se uporabljajo v sorazmerju s celoto in vpliva na trg delo. Ni pošteno uporabo kontrolnega seznama, in ni treba, da uvoz iz drugih delov zakona podrobne kontrolne sezname o pogojih, prepovedi, in izključitve, ki so značilni za njihov pristop. Knjižničarji ravnotežje lastnih interesov z lastniki avtorskih pravic interese. Povzetek prikazuje, kako lahko knjižnice uporabijo pošteni merila uporabljajo pri razvoju najboljših praks za e-rezerv.
 1. Prvi faktor: značaj uporabe
  • Knjižnice izvajajo e-rezerve sistemi za podporo neprofitnih izobraževanja.
 2. Drugi dejavnik: narava dela, ki se uporablja
  • E-rezerve sistemi vključujejo besedilo materialov, tako dejanske in ustvarjalni.
  • Prav tako služi interesom fakultete in študente, ki študirajo glasbo, film, umetnost, in slike.
  • Knjižničarji se značaj materialov upoštevajo v splošnem uravnoteženju interesov.
 3. Tretji faktor: količina uporabljene
  • Knjižničarji upoštevati razmerje zneska, ki se uporabljajo za celotno delo, avtorske pravice lastnika.
  • Ker je znesek, ki fakulteta članica dodeli odvisna od mnogih dejavnikov, kot so pomembni za poučevanje cilj in skupni znesek dodeljenih materiala, lahko knjižničarji tudi, ali je znesek, celo celotno delo, primerno za podporo lekcijo ali pa točke.
 4. Četrti faktor: vpliv uporabe na trgu ali vrednost opravljenega dela
  • Mnoge knjižnice mejo e-ohranja dostop do študentov znotraj institucije ali znotraj posameznega razreda ali razredov. Mnogi uporabljajo tehnologijo za omejevanje in / ali blokira dostop, da bi zagotovili, da lahko le registrirani študentom dostop do vsebin.
  • Knjižnice praviloma prekine dostopa učencev na koncu ustrezno obdobje (polletje, četrtletje ali leto) ali po tem, ko študent je zaključil tečaj.
  • Mnogi e-rezerve sistemi vključujejo jedro in dodatnega materiala. Omejevanje e-pridržuje izključno na dodatne obravnave ni potreben, ker je morebitno škodo na trgu velja ne glede na status gradiva.
  • Knjižnice lahko določi, da, če prvi trije dejavniki kažejo, da je uporaba očitno pošteno, četrti faktor ne odtehta močno.

Povzetek

Čeprav ni nobenega zagotovila, da prakso ali kombinacijo praks poštene uporabe, kot je varnost ni, potrebne za varno izvedbo e-rezerv. Zakon gradi v tolerance za tveganje. Na enem koncu kontinuuma so kombinacije praks, s katerimi se bodo posamezniki in institucije strpna do nekaj tveganja se udobno. Na drugi strani so kombinacije praks, s katerimi bodo tiste, ki so nenaklonjeni tveganju bolj udobno. Kombinacija Vsaka institucija o praksah odraža njene tolerance za tveganje v razmerah prevladujoče prepričanje o fair use. Razumljivo je, da "ne vedo", zaradi česar veliko ljudi neprijetno, zato kongres izrecno obravnava ta vidik fair use.Oddelek 504 (c) (2) zakon o avtorskih pravicah zagotavlja posebno varstvo v nonprofit knjižnic, izobraževalnih ustanov in njihovih zaposlenih. Ko smo delovali v dobri veri, upravičeno verjame, da naša dejanja so pošteno uporabo, v malo verjetnem primeru smo dejansko tožil nad uporabo, mi ne bo treba plačati odškodnine, tudi zakonsko, če sodišče ugotovi, da nismo imeli prav. To kaže kongresa priznanje pomembnosti pravične uporabe in pomen našega jo uporabljajo!

Vprašanja

Če imate vprašanja o e-rezerv izjave, se obrnite na Carrie Russell, Copyright Specialist na Uradu za informacijsko tehnološko politiko pri crussell@alawash.org.

Povezane

Zamenjevati (Konferenca o fair use): Končno poročilo komisarja o sklenitvi konference o pravični uporabo (PDF)

Izobraževanje na daljavo in Teach zakon

Zveza Research Libraries (ARL)

Združenje ameriških knjižnic Zakon (AALL)

Medical Library Association (MLA)

Posebna Knjižnice Association (SLA)

Published (Last edited): Dec 6 , source: http://www.ala.org/ala/issuesadvocacy/copyright/fairuse/fairuseandelectronicreserves/index.cfm